На извънредно заседание днес правителството е одобрило промени в схемата

...
 На извънредно заседание днес правителството е одобрило промени в схемата
Коментари Харесай

Кабинетът проведе извънредно заседание за компенсациите за тока

 

На изключително съвещание през днешния ден държавното управление е одобрило промени в схемата за компенсиране на компаниите и всички небитови консуматори поради високите цени на електрическата сила, която ги улеснява при приемането на помощта от 110 лева на киловатчас.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. Измененията дават опция на министъра на енергетиката да дефинира в типовия контракт, подписан с доставчиците, разнообразни дати за даване на заявки, за приемане на нужната информация от фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ и за възобновяване на получената отплата от страна на доставчиците към небитовите крайни клиенти.

Промяната се налагала защото различните снабдители имали различни условия и периоди за даване на фактурите на своите клиенти.

Дава се опция фактури, по които се дължи отплата, само че са издадени преди сключване на контракта сред МЕ и съответния снабдител, да бъдат включени в компенсирането. За тях доставчикът ще е длъжен да уведоми клиентите си за полагащата им се отплата, която ще бъде предоставена посредством понижаване на последващи заплащания.

На днешното изключително държавно съвещание е бил одобрен и проект на стандартизиран контракт по отношение на осъществяването на програмата за компенсиране на бизнеса поради растящите цени на електрическата енергия.

Със същото решение Министерският съвет разпореди на министъра на енергетиката да подписа такива контракти с търговците на електрическа сила, с доставчиците от последна инстанция, с производителите, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти и с оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия. 

Сключването на договорите се постанова, с цел да бъде на практика изпълнена признатата на 26 октомври от държавното управление стратегия за компенсиране на бизнеса, която планува всички небитови крайни консуматори да получат отплата в размер на 110 лева за всеки мегаватчас употребена електрическа енергия. Тази мярка ще действа за месеците октомври и ноември, като първите обезщетения ще бъдат получени от потребителите дружно с октомврийските им сметки за електрическа енергия, които са дължими през месец ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР